Een duik in de geschiedenis van onze site

Prinselijk bezoek

Onlangs kregen we bij toeval een heleboel historische foto’s in handen waarop veel herkenbare plekken te zien zijn. We lichten er enkele uit en vertellen het achtergrondverhaal die meteen de geschiedenis van onze site uit de doeken doet.

Op 24 februari 1983 werd de huidige Soetaert-site in Oostende plechtig geopend in aanwezigheid van de toenmalige prins Albert en prinses Paola. De site was destijds in handen van scheepsbouwer Beliard Polyship, die toen ook officieel het contract met Defensie ondertekende voor de bouw van mijnenvegers.

Ook de inhuldiging voor de tewaterlating van deze mijnenvegers ging gepaard met grote festiviteiten.

Het mooie liedje duurde echter niet lang. Na twee mijnenvegers werd het contract overgedragen aan een Antwerpse rederij. Polyship moest knokken om het hoofd boven water te houden en ging uiteindelijk in 1994 failliet. Een Nederlandse schepenbouwer koopt uit het faillissement onder meer een kast waarin heel wat fotoalbums blijken te zitten. Als verzamelaar van allerhande scheepsmateriaal houdt hij deze albums bij in zijn privécollectie. Ondertussen heeft deze man een gezegende leeftijd bereikt en doet hij zijn verzameling van de hand. Hij vindt deze boeken terug en contacteert zijn oude kennis, Philippe De Vestele. Onze buur van IDP krijgt zo deze historische foto’s in handen en brengt deze 27 jaar later terug naar hun originele plek. We delen hier de mooiste beelden en laten je zelf de vergelijking maken met de huidige toestand.

Wist je dat?

Na het faillissement komt de site in handen van Damen Shipyards, die in 2008 haar activiteiten in Oostende stopzet. Op 24 april 2009 neem Soetaert dan officieel haar intrek in de gebouwen en loodsen.

Prinselijk bezoek 2