Soetaert
Secanspalen
Brugge

Tentoonstellingshal BRUSK

Uitdagend funderingsproject in historisch hart van Brugge

Kunststad Brugge doet zijn naam eer aan: met de bouw van een nieuwe tentoonstellingshal BRUSK, wil de stad zich krachtdadig en vernieuwend op de kaart plaatsen, passend in het hedendaags cultuurbeleid. Soetaert nam de funderingswerken voor het bouwproject op zich.

De Vlaamse Gemeenschap en Stad Brugge investeren samen 44 miljoen euro in de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK. De opening van dit 20.000 m² grote complex is voorzien begin 2025 en zal een nieuwe ontmoetingsplek worden voor kunstliefhebbers van over de hele wereld. De tentoonstellingshal komt op de site Garenmarkt, naast het Groeningemuseum dat ook een grondige renovatie zal ondergaan. De make-over moet de site omtoveren tot een nieuwe, artistieke hub in de stad.

In opdracht van CIT-Blaton startte Soetaert in april met de funderingswerken op dit oude schoolcomplex, in de schaduw van de beroemde torens van Brugge. Op 18 april 2023 startten minister-president Jan Jambon en burgemeester Dirk De Fauw de werken officieel op. Die laatste boorde de eerste paal in de grond met een Bauer RG 22, na een korte maar intensieve opleiding van Soetaert-operator Dirk Cicou.

Aan uitdagingen geen gebrek

De historische locatie maakt dit bouwproject niet alleen uniek, maar ook tot een logistieke en bouwtechnische uitdaging. Door de rei die dwars door de werf loopt, is de ondergrond bijzonder moeilijk te bewerken. Bovendien liggen er heel wat fundamenten van een oud klooster, wat de nodige archeologische vondsten oplevert. En ook de centrale locatie in hartje Brugge brengt uitdagingen met zich mee. Zo moest de 100 tons-funderingsmachine, die meer dan 21 meter hoog is, ’s nachts door een garagepoort binnengereden worden met een beperkte straatbreedte van 14 meter.

In totaal boorde Soetaert 200 secanspalen van 12 meter diep en plaatsten we 157 funderingspalen van 15 meter diep binnen en buiten de bouwput. Aansluitend werden nog 91 ankers van 15 meter gespannen. Daarnaast dichtten we de bodem van de bouwput waterremmend af met waterglas en voerden we rond de bouwput 75 boringen uit voor BEO-velden voor BRUSK en het Groeningemuseum. Ten slotte zorgde Soetaert ook voor de bemaling van de bouwput door middel van dieptebronnen. Tegen het bouwverlof waren de verschillende technieken afgewerkt, zodat de hoofdaannemer de bouw van tentoonstellingshal BRUSK tijdig kon opstarten.

Secanspalen