Vibropalen voor 1 km lange kaaimuur in haven van Zeebrugge

Aan de ICO Terminals in Zeebrugge is momenteel het laatste ontbrekende stuk kaaimuur tussen de Bastenakenkade en de retourkaai aan het dokuiteinde in uitvoering. Soetaert plaatst er in opdracht van BESIX twee rijen van telkens 445 vibropalen met een diameter van 51 cm (schacht) - 56 cm (voet) en een lengte tot 25,25 m.
Omwille van de op te nemen horizontale krachten maken we schuine palen met een helling van 1/4 om de stabiliteit te garanderen. Bovendien is bij een kaaimuurontwerp, om reden van algemene stabiliteit, noodzakelijk om deze drukpalen op grote diepte en doorheen weerstandbiedende lagen uit te voeren. Om de diepere aanzetpeilen te bereiken, dienen we dan ook zwaar heimaterieel in te zetten.
Voor de realisatie van deze werf opteerden we voor een eigen funderingsstelling. Samen met onze technische dienst bouwden we de HS895-giekkraan uit ons materieelpark om tot een funderingsmachine. We maakten een zogenaamde PD-stelling door er een eigen vakwerkmakelaar en een aantal noodzakelijk onderdelen aan te bouwen.
Als noodzakelijk onderdelen zijn er, de speciale makelaarsophanging, de schuiftafel of kicker en de speciale kopconstructie.
Als funderingsmaterieel gebruikten we het IHC S-90 hydroblok om de heibuis op diepte te heien en de ringvibrator voor zwaar werk om na het wapenen en betonneren de heibuis te recupereren. Het resultaat van een prachtig staaltje teamwork!
Op de werf staat ook een pile extractor opgesteld, die in geval van nood, de heibuis met 400 ton trekkracht kan recupereren.